Schimbarea stilului nostru de viață înseamnă schimbarea comportamentelor noastre, iar noi toți ne aflăm în diferite stadii ale acestui proces. Unii dintre noi sunt mai pregătiți decât alții să își schimbe comportamentele, din cauza locului în care se află în “călătoria” lor. Acest articol va examina diferitele etape ale procesului, pentru a vă ajuta să identificați unde v-ați putea afla și apoi câteva idei pentru a vă ajuta să treceți la următoarea etapă.

În studiul psihologiei, există un termen pentru această “călătorie” și se numește Modelul Transteoretic sau Modelul etapelor schimbării. Acesta identifică categorii clare ale locului în care o persoană se poate afla în călătoria sa.

Odată ce am identificat unde ne aflăm, putem începe să lucrăm pentru a ne deplasa de-a lungul modelului până când ajungem în punctul în care comportamentul nostru schimbat devine normal.

Mai multe detalii despre pozițiile posibile în călătoria noastră spre schimbare:

Există cinci etape ale schimbării identificate de modelul transteoretic în legătură cu schimbarea comportamentului pentru sănătate, acestea fiind:

  1. Precontemplarea
  2. Contemplarea
  3. Pregătirea (determinarea)
  4. Acțiune
  5. Menținere

Precontemplarea

Acesta este stadiul în care individul nu are nici o dorință sau nevoie de schimbare, sau simte că schimbarea pur și simplu nu este posibilă. Această stare se aplică în prezent și în viitorul apropiat, adică în următoarele 6 luni.

De exemplu, unii adulți mai în vârstă pot crede că exercițiile fizice nu sunt bune pentru o serie de afecțiuni (alergatul este rău pentru genunchi?) și că exercițiile fizice ar trebui să scadă odată cu vârsta. Unii ar putea fi copleșiți de bariere în calea exercițiilor fizice, cum ar fi rușinea sau încrederea scăzută – în acest stadiu, este mare lucru să te înscrii la o clasă sau la un grup.

O modalitate de a avansa din acest stadiu ar fi să adune informații despre propria sănătate și despre îmbunătățirile care ar putea fi aduse prin schimbare, să analizeze riscurile asociate comportamentului actual și să analizeze diferite posibilități de schimbare – de exemplu, cum ar putea arăta schimbarea?

Considerăm că mai multe informații de calitate, cum ar fi impactul propriei greutăți asupra celorlalți membri ai familiei sau existența unui număr mare de modele de inspirație (pentru a le da încredere) ar putea ajuta mai multe persoane să treacă de la această etapă la următoarea, care este “Contemplarea”.

Translated with www.DeepL.com/Translator

Contemplarea

În această etapă există o anumită dorință de a face unele schimbări, poate în următoarele 6 luni, dar există și o oarecare amânare. Toată lumea care s-a înscris la programul “Reset Your Body” a fost aici. Acesta este momentul în care v-ați decis să consultați unele informații și sfaturi pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate sau să deveniți mai sănătos și mai în formă. S-ar putea să nu fiți gata să vă schimbați chiar acum, dar vă gândiți serios la acest lucru în viitorul foarte apropiat.

În acest stadiu, sunteți cu siguranță conștient de “avantajele” schimbărilor, dar sunteți, de asemenea, foarte conștient și de “dezavantajele”, de exemplu: “Știu că pierderea în greutate mă va ajuta să diminuez durerile de la nivelul articulațiilor, să reduc riscul de diabet și să mă simt mai fericit, dar!!!! îmi place foarte mult să mănânc plăcinte cu brânză, biscuiți cu ciocolată și mâncare la pachet”.

Pentru a avansa din acest punct, este o idee bună să creați o listă de argumente pro și contra asociate cu schimbarea de comportament pe care doriți să o faceți și să le cântăriți. Alocați un punctaj pentru a evalua cât de important este fiecare punct pentru dumneavoastră, astfel încât să puteți începe să vizualizați care sunt prioritățile dumneavoastră reale. Să sperăm că scorurile pro vor fi mai mari decât cele contra. În continuare, identificați tot ceea ce ar putea să vă împiedice să faceți schimbările și notați-le și pe acestea. Pe măsură ce le notați, veți începe în mod natural să vă gândiți la soluții potențiale, ceea ce ne duce la următorul pas, “Pregătirea”.

Pregătirea

Pregătirea este etapa în care planificați în mod activ să faceți o schimbare iminentă. Primii pași încep să prindă contur, eventual o pereche de adidași poate fi ștearsă de praf, trusa de gimnastică iese la iveală, salata, legumele, peștele și puiul sar în căruciorul de cumpărături și s-ar putea chiar să vă înscrieți într-un grup precum “Reset Your Body” .

Din păcate, în această etapă, mulți oameni se pierd în primele săptămâni. Am pierdut numărul de conversații pe care le-am avut cu oameni care vor să-și schimbe viața, acesta este momentul, nu mai există cale de întoarcere, dau tot ce au mai bun – apoi nu-i mai vedem după câteva ședințe, deoarece nu sunt capabili să rămână motivați, angajați sau mintea nu este suficient de puternică pentru a face sacrificii.

Știți care este singurul numitor comun aici? Timpul. Pur și simplu nu au acordat suficient timp. Dacă am un mesaj pentru oricare dintre voi care vă aflați în această etapă, este să rămâneți conectați. Dacă nu vi se întâmplă imediat, vă garantez că la un moment dat, în viitorul foarte apropiat, se va întâmpla, avem dovezi în acest sens în cadrul grupurilor noastre. Rămâneți în preajmă, dacă nu rămâneți conectați, nu renunțați la grup – renunțați la voi înșivă, iar voi sunteți prea importanți pentru asta.

Ceea ce ar fi o mișcare grozavă aici, pentru a ne ajuta să trecem la următoarea fază, ar fi să dezvoltăm un obiectiv SMART puternic și un plan de acțiune SMART pentru a-l atinge. Acest obiectiv și acest plan ar include toate resursele și strategiile de care aveți nevoie pentru a face schimbările. Acest lucru ar putea include discuții cu prietenii și familia despre planurile tale și obținerea echipei de sprijin în jurul tău. Ar putea însemna organizarea de servicii de îngrijire a copiilor sau a câinilor, astfel încât să aveți timp pentru dumneavoastră să participați la un grup sau la sala de sport sau să vă plimbați. Ar putea însemna să decideți care ar putea fi rutina dumneavoastră zilnică sau săptămânală – când veți găti mesele, ce veți mânca, când veți face celelalte lucruri care trebuie făcute: spălatul rufelor, plata facturilor, mersul la serviciu etc., etc. Toate acestea trebuie să fie luate în considerare în acest moment, pentru ca șansele de succes, atunci când veți trece la “Acțiune”, să fie maxime.

Acțiunea

Aici este util să stabiliți de comun acord care este motivația dumneavoastră – poate fi vorba de faptul că doriți să vă faceți copiii mândri și doriți ca aceștia să vă urmeze exemplul. Poate că doriți să reînviați o relație cu o veche iubire. S-ar putea să vă doriți pur și simplu să fiți mai fericit.

Această etapă este cea în care vă puneți planurile în acțiune și începeți să vă dezvoltați noul model de comportament.

Scopul aici este să rămâneți în joc suficient de mult timp pentru ca acesta să înceapă să facă diferența. Trebuie să vedeți că lista de dezavantaje – adică sacrificiile pe care trebuie să le faceți – merită beneficiile de pe lista de avantaje. Această perioadă durează cel puțin șase luni și, pe parcursul ei, trebuie să vă verificați planurile și obiectivele, pentru a vă asigura că faceți ceea ce ați spus că veți face și că obțineți ceea ce doriți să realizați. Dacă nu este așa, revizuiți planurile și obiectivele și faceți unele modificări pentru a continua să vă maximizați șansele de succes.

S-ar putea să stăpâniți schimbările într-un anumit domeniu al vieții – acasă, de exemplu. Odată ce ați făcut acest lucru, treceți la stăpânirea acestora în viața profesională și în viața socială, astfel încât, în cele din urmă, să vă comportați în “noul mod”, în toate domeniile vieții dumneavoastră.

Apoi, continuați să continuați. Odată ce ați reușit să treceți la etapa “Acțiunea” și vă țineți de ea suficient de mult timp, trecem la Sfântul Graal al schimbării comportamentale – “Menținerea”.

Menținerea

Acum, în mod ciudat, nu este momentul în care v-ați atins ținta sau obiectivul și ne menținem greutatea. Acesta este de fapt momentul în care v-ați schimbat în mod constant, timp de cel puțin 6 luni, comportamentele și acestea sunt acum un obicei sau “norma” pentru dumneavoastră. Aici este vorba despre menținerea comportamentelor!!! În acest stadiu ar trebui să fiți mulțumit de faptul că, dacă veți continua să faceți ceea ce faceți, atunci veți reuși să atingeți cu succes ținta sau obiectivul pe termen lung, oricare ar fi acesta.

În această etapă, noile dvs. comportamente și “abilități” vor putea fi transferate în toate domeniile vieții dvs. și în alte situații. Voi sunteți noul vostru comportament! De exemplu, veți putea să faceți alegeri sănătoase atunci când mâncați în restaurante, nu doar acasă. Nu vă veți mai simți obligat să “mergeți la mare”, sau chiar să comandați ceva, atunci când vă duceți cu copiii la o gustare la McDonalds.

Vor exista în continuare riscuri – lucruri simple, cum ar fi o schimbare de anotimp sau de vreme – extrem de relevante dacă ați făcut exerciții fizice în aer liber toată vara. Atunci când vă aflați în “modul de menținere”, veți avea un plan care să vă ajute să evitați recăderea – veți lua în considerare automat aceste riscuri potențiale pentru succesul dvs. continuu și veți veni cu un plan pentru a minimiza aceste riscuri.

Evitarea recidivei

Este mai ușor să menții noile comportamente decât să le începi din nou de la zero. Dacă apare o recidivă, atunci nu vă învinovățiți de ea. Este de așteptat. Este un rollercoaster al unei călătorii, nu am întâlnit o singură persoană a cărei călătorie să fi fost altfel.

Dacă vă aflați în recidivă, pur și simplu începem din nou călătoria de unde ne aflăm și începem să ne mișcăm din nou de-a lungul continuumului. Ceea ce ar fi de ajutor atunci când recidivăm, este să ne asigurăm că ne aflăm în locul potrivit atunci când se întâmplă acest lucru, astfel încât să vă puteți reveni imediat. Rămâneți conectați la “Reset Your Body” – cu toții trecem prin suișuri și coborâșuri în această călătorie, nimeni nu este perfect și nimeni nu este aici pentru a judeca. Nu uitați, comunitatea “Reset Your Body” este aici pentru a vă sprijini, indiferent de etapa călătoriei în care vă aflați!

“Reset Your Body” este pentru toată viața – nu este un program sau un plan, este pur și simplu stil de viață sănătos, pe care îl veți putea adopta toată viața.

Săptămâna aceasta!

Gândiți-vă în ce etapă vă aflați în modelul Etapele Schimbării și ce ar putea fi necesar să faceți pentru a trece la următoarea etapă.

Dacă aveți nevoie de ajutor, lăsați-mi un mesaj, sunt foarte bucuroasă dacă pot să vă ajut să vă croiți drum spre sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.